Sök böcker, filmer, musik...

Människor rör sig snabbt på en gata.

Sverige är enligt alla internationella undersökningar ett av världens bästa länder att leva i. Men materiell välfärd och livsmening går inte nödvändigtvis hand i hand. Om detta vittnar ökande psykisk ohälsa och meningsfattigdom.

Under rubriken På spaning efter själen närmar vi oss, genom olika föreläsningar och fördjupande samtal, samtidens existentiella kriser.

Samarrangör är S:t Lukas psykoterapimottagning sanktlukas.se/uppsala, Uppsala Domkyrkoförsamling.

Ta del av fler viktiga samtal via Bibliotek Uppsalas satsning Stanna upp.

Del 1 – Själen som rum

Antropologen Mikael Kurkiala talar med utgångspunkt i sin bok När själen går i exil om ”människoblivandets” villkor i en sekulariserad samtid. Vilka existentiella resurser står oss till buds och vilka hinder ställer sig i vägen?

Del 2 – Själen som språk

Prästen Kerstin Dillmar utgår från sin och Lars Björklunds bok Rum för livet – att hitta språk för verkligheten i sökandet efter ett språk som förmår rymma livets existentiella skav och förvandlingar.

Del 3 – Själens arenor

Psykologen och psykoterapeuten Camilla von Below utforskar skiftande tolkningsramar – medicinska, psykologiska, sociologiska och teologiska – för att förstå psykiskt lidande. Vad gör olika tolkningsramar med vår självförståelse?

Del 4  Den omätbara själen

Vi håller koll på oss själva med appar och mätningar för att må bra. Men allt kan inte mätas. Johan Eriksson utgår från vardagslivet, filosofi och psykoanalys för att närma sig hur det goda livet och själen kan förstås. Mikael Kurkiala har ett samtal med honom om detta.

Johan Eriksson är docent i filosofi, psykoanalytiker och författare. Han skriver regelbundet i dagspress om det goda livet, självförståelse och skärningspunkten mellan psykoanalys och kultur.

Mikael Kurkiala är docent i kulturantropologi, forskare, föreläsare och författare. Hans perspektiv präglas av hans mångåriga forskning och vistelse bland traditionella lakotaindianer i delstaten South Dakota i USA. 

Del 5 - Kosmos, svicklarna och den analoga naturen

Jonas Gren, poet och författare, samtalar om det levande landskapets existentiella och själsliga betydelse och varför det är viktigt att vara ensam utan uppkoppling bland lavar och träd.

Del 6 - Själarnas ensamhet och gemenskap

Jonas Brun är poet, psykolog och översättare av nobelpristagaren Louise Glück. Själarnas ensamhet och gemenskap är temat för hans samtal med Camilla von Below och Kerstin Dillmar utifrån Louise Glücks och hans egen poesi, samt mänskliga erfarenheter.

Del 7 - Är själen vår sista bastion?

Lotta Lundberg, författare och skribent, reflekterar över om själen kan vara en slags sista utpost som vi inte kan rätta till eller medicinera. En fredad zon, vår sista bastion.

 

Del 8 - Mer levande med åren

När kroppen förfaller kan det hända att själen vaknar till liv. Personliga reflektioner kring åldrandets glädje och kval. Patricia Tudor-Sandahl är författare och psykoterapeut och har skrivit ett 20-tal böcker om åldrandet och andra existentiella frågor. Mer levande med åren är hennes senaste bok. 

 

 

Del 9 - Har själens språk gått förlorat?

David Thurfjell, professor i religionsvetenskap, och Mikael Kurkiala, kulturantropolog och författare, samtalar om själens språk i en sekulariserad tid.

 

Podcast

På spaning efter själen finns nu också som poddradioprogram!

Länk till podcasten på Libsyn

Länk till podcasten på Spotify

Kommande samtal

Laddar