Sök böcker, filmer, musik...

En föreläsningsserie om din hjärna. 

Senaste årens forskning har förändrat vår syn på hjärnan. Den har visat sig vara mer flexibel och formbar än vad vi tidigare trott.

I ett antal föreläsningar berättar Åke Pålshammar, neuropsykolog, och Gunnar Bjursell, professor i biologi och genetik, om hjärnan utifrån olika perspektiv.

 

Föreläsningar på Youtube: 

Den friska hjärnan

Del 1 i föreläsningsserien Hjärnfokus

Hur kan man göra för att hålla hjärnan frisk? Vad är det som händer i hjärnan när den utsätts för långvarig stress eller inte får tillräckligt med sömn? Kring dessa frågor resonerar Åke Pålshammar, neuropsykolog, i den här föreläsningen om den friska hjärnan.

 

Den kulturella hjärnan

Del 2 i föreläsningsserien Hjärnfokus

Gunnar Bjursell är professor i genetik och biologi. Med utgångspunkt i medicinsk forskning tar han sig an frågan om kulturens betydelse för vår hälsa. Hur påverkar kulturen vår hjärna? Hur svarar vår hjärna på kulturell stimulans? Gunnar lyfter olika typer av forskningsstudier som tydligt visar på kulturens betydelse för både välbefinnande och lärande hela livet, för såväl unga som gamla och både när vi är friska och sjuka.

 

Den växande hjärnan

Del 3 i föreläsningsserien Hjärnfokus

Fram till att vi blir tonåringar är våra hjärnor unikt formbara och hur våra hjärnor utvecklas under denna tid påverkar oss i resten av våra liv. I denna föreläsning med Gunnar Bjursell, professor i genetik och biologi, lär vi oss mer om vad som kan påverka den växande hjärnans utveckling och vad ett aktivt och lustfyllt lärande kan bidra med.

 

Den unga hjärnan

Del 4 i föreläsningsserien Hjärnfokus

Många tycker tonåringen har blivit som förbytt, tar större risker och beter sig lite konstigt emellanåt. Det finns förklaringar i hjärnan som gör tonåringens sätt att bete sig mer begripligt. Neuropsykologen Åke Pålshammar berättar om den unga hjärnan.

 

Den åldrande hjärnan

Del 5 i föreläsningsserien Hjärnfokus

Neuropsykologen Åke Pålshammar berättar om hur den åldrande hjärnan kan inbegripa lite mer glömska och mer behov av vila. Men man kan hjälpa hjärnan att må bättre, bara man vet hur.

Kommande program

Laddar