Sök böcker, filmer, musik...

Högläsning

Språkutveckling, läsfrämjande, kultur och aktiviteter för barn och unga är saker som biblioteket arbetar för.

Vi som arbetar på Bibliotek Uppsalas barn- och ungdomsavdelningar hjälper dig gärna att hitta böcker och information som du behöver. Det kan vara böcker för språkutveckling, information om barn- och ungdomslitteratur eller tips på bra böcker som fungerar för just er.

Föräldrahylla

På alla våra bibliotek finns det en speciell hylla för dig som är eller ska bli förälder. Där hittar du bland annat böcker om graviditet, barnhälsa, utvecklingspsykologi, barnmat och mycket mer. 

Olika språk

På biblioteket finns böcker, ljudböcker och CD på många olika språk. Om du inte hittar något språk på hyllan, kontakta personalen. Vi försöker att skaffa det du behöver. Ibland har vi också sagostunder på olika språk. Läs mer:

Olika sätt att läsa

På biblioteket arbetar vi varje dag med att göra böcker tillgängliga för dem som har svårt att läsa tryckt text. Vi har talböcker, ljudböcker och lättlästa böcker. Alla våra bibliotek har så kallade Äppelhyllor, fulla med böcker och material som riktar sig till den som har svårt att läsa vanliga textböcker.

Läs mer om allt du kan få hjälp med i länkarna nedan.

Program

Du och ditt barn är alltid välkomna på våra program – babyrytmik för de minsta, sago- och sångstunder, minibioklubben, pysselverkstad och läxhjälp är bara några exempel. Följ länkarna för det aktuella programmet:

E-böcker

Det finns många e-böcker för barn som du lånar direkt till din läsplatta, mobil eller dator:

Lånekortsansökan för barn

Du kan ansöka om ett kort till ditt barn från det året då barnet fyller 6 år. Barn under 18 år måste ha målsmans underskrift för att få skaffa lånekort.

För pedagoger

Förskolan

  • Välkomna att besöka biblioteket tillsammans med barnen! 

Boka alltid era gruppbesök i förväg. Ring helst en eller ett par dagar innan ni vill komma. På det sättet ser vi till att det inte kommer för många barn samtidigt och vi kan ge bästa möjliga service och trevliga upplevelser för alla!

  • Låna bokväskor

Det finns temaväskor med barnböcker i olika ämnen, mångspråksväskor med litteratur på olika språk samt språkväskor med böcker och annat material som kan användas för att stimulera språkutveckling. 

  • Temaplock

Vi hjälper gärna till att plocka medier till ett tema. Kontakta oss i god tid innan ni ska använda materialet så har vi en chans att skaffa också sådant som är utlånat eller under inköp.

  • Fråga gärna!

Fråga om tips på nya bra barnböcker, böcker på andra språk eller annat som rör barnlitteratur och läsning. 

Välkommen att kontakta ditt närmsta bibliotek!
Kontaktpersoner för förskolor: Ewa Svärd

E-post: ewa.svard@uppsala.se
Telefon: 018-7271702

För skolor

Bibliotek Uppsala erbjuder biblioteksvisningar för skolklasser. Vill du veta vad ditt bibliotek kan erbjuda din klass är du välkommen att kontakta ert närmaste bibliotek eller någon av våra kontaktpersoner.

Kontaktperson för grundskolor: Mohammed Mekrami
E-post: mohammed.mekrami@uppsala.se 
Telefon: 018-7271754

Kontaktperson för gymnasieskolor: Lena Lundström
E-post: lena.lundstrom@uppsala.se
Telefon: 018-7271724

Utbudsbokningen

Läs mer om förskole- och klassbesök och boka besök på Stadsbiblioteket i Utbudsbokningen på uppsala.se

Till bibliotekets sida i Utbudsbokningen

Evenemang

Laddar